dimarts, 4 de novembre de 2014

Som pacifistes

El "Istituto Nazionale di Statistica" (ISTAT) va publicar fa uns dies els resultats del seu darrer estudi sobre usos lingüístics a Itàlia. Les dades són les previstes: baixada estrepitosa en la utilització dels "dialectes", és a dir de la llengua regional, entre els/les joves. La Ligúria i el Piemont segueixen liderant el ranking de la italianització.

  Alguns mitjans han rebut l´estudi amb una certa empatia i recordant Pasolini; d´altres veuen en aquest bel risultato la prova que els italians per fi parlen "correctament"  Oggi infatti 9 persone su 10, in famiglia, comunicano tra loro parlando correttamente o quasi: in quel 91% viene considerato anche chi usa l'italiano insieme al dialetto.

En aquesta que alguns mitjans anomenen la "guerra històrica de l´italià contra els dialectes" el diari la Reppublica sembla mostrar-se neutral, però després de comentar les dades italià/"dialecte" passa a parlar de la part de l´estudi que es refereix a l´aprenentatge d´una segona llengua i diu  L'indagine dell'Istituto nazionale di statistica contiene, però, anche una nota dolente: in Italia il livello di conoscenza di altre lingue continua ad essere piuttosto elementare

suposem que la pèrdua dels "dialectes" és, doncs, una cosa non dolente, potser fins i tot un bel risultato.

  EDIT. Una notícia de caire ben diferent, aquí: 
http://www.jornalet.com/nova/4256/loccitan-es-ja-lenga-oficiala-de-leuroregion-pireneus-mediterranea 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada